Kognitivni razvoj se pri otroku odraža skozi igro

Kognitivni razvoj se pri otroku odraža skozi igro

Objavljeno v Razvoj otrok | 0

Kognitivni razvoj otroka se začne že ob samem rojstvu. Za uspešen fizični ter tudi psihološki razvoj vsakega posameznika je odvisen od vzpodbudnega okolja, pomembna pa je tudi dobra genska predispozicija. Intelektualne sposobnosti pri majhnem otroku lahko začnete vzpodbujati že zelo zgodaj. Da otrok osebnostno dozoreva je potrebna vzpodbuda pri samostojnosti, ustvariti toplo družinsko vzdušje, kjer otroka sprejemate takšnega kot je in da mu zagotavljate občutek varnosti.

Vse to so izredno pomembni faktorji za pozitiven kognitivni razvoj že pri malčku, saj se možgani najhitreje razvijajo ravno v prvem letu otrokovega življenja. V prvem letu otrokovega življenja je potrebno veliko vlagati v kvaliteten skupni čas, kjer dajete otroku možnost za svobodno gibanje, spoznavanje novih stvari in okolice, pomemben pa je tudi čas za igro. Ravno med igro in spoznavanjem novih oblik in predmetov se otrok preko izkušenj uči o svetu. Stimulativno okolje, kjer se z otrokom veliko pogovarjate in ukvarjate je izrednega pomena za razvoj možganov.

V prvih letih otrokovega življenja ima izreden pomen igra. Igranje v različnih okoljih ter z različnimi predmeti vzpodbuja razvoj otrokovih možganov, stimulirajo se vsa čutila, pomemben del igre pa je povezan tudi s socialno zrelostjo, za čustveno zrelost ter občutkom pripadnosti. Izbira različnih igrač in dejavnosti mora biti prilagojena otrokovemu razvoju in sposobnostim. Pomembno je, da se ne prehiteva z določenimi aktivnostmi, za katere otrok še ni pripravljen.

Strokovnjaki, ki raziskujejo kognitivni razvoj otrok so ugotovili, da se okoli 50 % sposobnosti za učenje razvije do otrokovega 4. leta starosti in za ta razvoj so najpomembnejše žoge in kocke. Naslednji mejnik je do starosti osmih let, saj se do takrat razvije še dodatnih 30%. Pri otrocih od četrtega leta starosti dalje je izredno učinkovita metoda za pozitiven kognitivni razvoj igra z Rubikovo kocko.

kognitivni razvoj otrok

Rubikova kocka je na trgu dostopna že 40 let in strokovnjake nenehno preseneča njen pozitiven vpliv na kognitivni razvoj pri otrocih. Med pomembnejšimi lastnostmi ki jih otroci pridobijo skozi reševanje Rubikove kocke so zagotovo vztrajnost, osredotočenost in potrpežljivost. Če otroci pridobijo te lastnosti že v mlajših letih, se razvijejo v bolj samostojne in srečne odrasle osebe. Za kognitivni razvoj je pomembna samostojnost, ki jo otroci pridobijo skozi reševanje ugank in razpletanje skrivnosti, ki jo nudi Rubikova kocka. V rosnih letih je torej pomemben celosten razvoj otroka, tako miselni kot tudi fizični. V prvem letu starosti je pomemben razvoj motoričnih sposobnosti, za kar je Rubikova kocka idealna. Sicer je pri tej starosti otroci niso zmožni rešiti, jim pa pomaga pri razvoju fine motorike, saj se obrača, za kognitivni razvoj pa je pomemben tudi njen vpliv barv ter oblika. Z reševanjem Rubikove kocke se izboljša kratkoročni spomin ter koncentracija. Te lastnosti so zaželene sploh v letih, ko gre otrok v šolo, saj je lahko zaradi teh lastnosti uspešnejši pri učenju in reševanju različnih nalog.

V današnjih časih so otroci obkroženi s sodobno tehnologijo, katere pozitivnih lastnosti tudi ne smemo zanemariti, vendar pa jih je še vedno potrebno seznaniti z različnimi igračami in miselnimi igrami, ki vzpodbujajo kognitivni razvoj na drugačen način. Rubikova kocka je idealna igrača, miselna uganka in predmet za aktivno preživljanje prostega časa. Poznamo več različnih vrst Rubikove kocke, ki so prilagojene različnim uporabnikom. Njihove barve in velikost so prilagojene stopnji težavnosti reševanja. Za otroke je najprimernejši nakup kocke 3x3x3 ali celo za vaše najmlajše začetnike 2x2x2.

Nakup Rubikove kocke za otroke je primeren ob različnih priložnostih. Za najmlajše je Rubikova kocka idealno darilo ob prvem ali drugem rojstnem dnevu, saj ima Rubikova kocka ogromno lastnosti, ki pozitivno vplivajo na pozitiven kognitivni razvoj otroka. Za začetek je primerna osnovna, kasneje pa lahko otrok svoje znanje reševanja aplicira tudi na modele, ki so zahtevnejši za reševanje. Rojstni dan pa ni edina priložnost, ob kateri je Rubikova kocka primerno in celo zaželeno darilo. Zahtevnejša in barvno čudovita kocka je lahko zabavno darilo ob zaključku vrtca ali kateregakoli razreda osnovne šole, na njih pa ne pozabimo tudi v času obdarovanj v decembru.

Otroci pa niso edini, ki jih Rubikova kocka zanima in jim je v veselje. Vse več odraslih se z veseljem spopade s to uganko, saj si s tem krepijo spomin in koncentracijo. Ravno zaradi tega je Rubikova kocka odlično darilo za sorodnike ali pa poslovne partnerje. Najbolje je, da ima v družini vsak svojo Rubikovo kocko in se potem medsebojno vzpodbujajo pri reševanju, si pomagajo in vzpodbujajo tudi zdravo tekmovalnost.

Rubikova kocka je odlična igrača za uspešen kognitivni razvoj malčkov že od samega začetka, je pa primerna in zaželena tudi v ostalih obdobjih življenja. Krepitev malih sivih celic je dobrodošlo v vseh starostih. Je odlična popotnica za zdrav razvoj otroka in pozitiven vpliv na njegove lastnosti, ki pripomorejo k kvalitetnejšemu odraslemu življenju. Življenje je na začetku igra in ravno Rubikova kocka je odličen primer, kako se celo življenje učimo, je pa to veliko zabavnejše, če se zraven igramo in zabavno preživljamo čas.

Leave a Reply