Rubikova kača – igrača z dodano vrednostjo!

Rubikova kača – igrača z dodano vrednostjo!

Objavljeno v Rubikova kocka | 0

Vsi poznamo znamenito Rubikovo kocko, manj pa nam je znana Rubikova kača, ki je prav tako zelo zabavna in predvsem poučna igrača. Seveda je tudi Rubikova kača nastala izpod rok Erna Rubika, bolj znanega kot izumitelja Rubikove kocke. Za otroke je kača morda še bolj zanimiva kot Rubikova kocka, zakaj pa je temu tako lahko preberete v nadaljevanj članka.

Rubikova kača je igrača oziroma uganka, ki je sestavljena iz 24 delov v obliki prizme. Vsakega od teh delov lahko vrtite v katero koli smer, saj so med seboj povezani z vijaki (kar omogoča vrtenje, ne pa tudi ločevanje posameznih delov). Rubikova kača lahko z obračanjem njenih delov postane vse drugo – labod, kuža, krogla, trikotnik, … Možnosti je skratka ogromno in prepričani smo, da bodo vaši najmlajši uživali v raziskovanju vseh možnih oblik. Torej Rubikova kača nima le ene rešitve, ampak veliko več! Lahko se lotite sestave mačka, psa, krogle, .. lahko pa se spomnite lastne skulpture in z njo očarate prijatelje. Še ena super lastnost te igrače pa je to, da lahko združite več kač v eno in ustvarjate še boljše končne izdelke.

Struktura Rubikove kače je preprosta. Kot smo že omenili, ima 24 prizem. Vsaka prizma ima lahko 4 različne pozicije, običajno pa je Rubikova kača dvobarvna (dve izmenjujoči se barvi). Navodil za sestavo je seveda ogromno, predvsem zato, ker lahko sestavite veliko različnih skulptur, navsezadnje pa tudi svojo lastno, kar vam ali vašemu otroku daje obilo možnosti za inovativno razmišljanje.

Seveda ima tudi Rubikova kača in reševanje le-te obilo pozitivnih učinkov na razvoj in sposobnosti tistega, ki jo rešuje. Kot že veste, je reševanje Rubikove kocke odlična vaja za možgane, saj krepi spomin, izboljšuje motorične sposobnosti, izboljšuje koncentracijo, povečuje zmožnost samostojnega reševanja nastalih težav, izboljšuje zmožnost osredotočanja na trenutno situacijo, uči nas potrpljenja, odločnosti in vztrajnosti, … No, vse naštete vrline pridobite tudi z reševanjem Rubikove kače. Vendar pa to ni vse. Rubikova kača skriva še eno zelo pomembno skrivnost, ki je hkrati tudi razlog, zakaj morate kačo (Rubikovo, da ne bo pomote) še danes kupiti vašemu malčku. Zagotovo se sprašujete kakšen je ta razlog. No, odgovor je nadvse preprost. Živimo v času, ko sta inovativnost in sposobnost samostojnega in predvsem kreativnega razmišljanja tako rekoč obvezni vrlini za uspeh v življenju. Rubikova kača pa nudi ravno to. Z reševanjem Rubikove kače, iskanjem novih načinov za sestavo kakšne skulpture ali celo iznajdbo kakšne nove, se otroci učijo izredno pomembnih lekcij in lastnosti, ki jim bodo v življenju prišle zelo prav.

Seveda pa je zelo pomembna lastnost Rubikove kače tudi ta, da se z njo lahko preprosto zabavate, sprostite in uživate v njenem reševanju, saj je to ravno tako pomemben del življenja.

No, nekateri reševanje kače vzamejo bolj zares, ne pa samo za zabavo. Obstaja že vrsta uradnih in seveda tudi neuradnih rekordov reševanja Rubikove kače. Za uraden rekord sestave Rubikova kača – krogla velja 6,7 sekunde, vendar pa obstaja neuraden seznam rekordov, kjer naj bi nekomu to uspelo v samo 1,76 sekunde. Trenutno se beležijo samo rekordi kako spremeniti kačo v kroglo, ki je najbolj pogosta oblika.

Ne glede na to ali želite z njo podirati rekorde, narediti okras za na polico, jo podariti kot darilo ali pa izboljšati inovativno razmišljanje – v vsakem primeru menimo da je Rubikova kača odličen nakup!

Leave a Reply