Razvoj otroka od rojstva do petega leta

Razvoj otroka od rojstva do petega leta

Objavljeno v Razvoj otrok | 0

V kolikor vas zanima kako poteka razvoj otroka od njegovega rojstva do petega leta starosti, potem ste na pravem mestu. V članku vam bomo predstavili potek razvoja, seveda pa moramo že takoj poudariti, da gre za posplošene informacije in da so vsekakor možna različna časovna odstopanja od spodaj opisanih. Namreč razvoj otroka običajno ne gre ravno po vnaprej predpisanih načrtih, saj je le-ta dosti odvisen tudi od različnih dejavnikov okolje, nega, ukvarjanje z otrokom, … Nekakšen okviren razvoj pa naj bi potekal takole:

Razvoj otroka do prvega meseca:
V tem obdobju otrok spi okoli 20 ur na dan, hraniti pa ga je potrebno od 5 do 8 krat na dan. Otrokove senzorične sposobnosti so razlikovanje na ravni okusa, vida, sluha, dotika, temperature, …

Razvoj otroka od drugega do tretjega meseca:
V tej fazi otrok že zaznava barve in raziskuje z očmi in usti. Proti koncu obdobja že nadzoruje vratne mišice do te mere, da lahko dvigne glavo medtem ko leži na trupu. Prav tako se otrok že nasmehne in stisne prst, ki mu ga ponudite.

Razvoj otroka od četrtega do šestega meseca:
Otrok že zazna od kje pride kakšen zvok, sam pa zna izgovarjati posamezne črke. Kar se tiče motoričnih sposobnosti razvoja otroka pa e nadzoruje glavo in gibanje rok. Čustveni razvoj v tej fazi je zgolj na ravni uživanja v ljubkovanju. Otrok prav tako loči osebe, ki jih pozna in osebe, ki jih ne pozna.

Razvoj otroka od sedmega do devetega meseca:
Otrok že nadzoruje trup, roke, prav tako lahko že sedi brez opore. V tej fazi začne tudi plezati. V tem obdobju se otrok zelo naveže na mamo in se razburi, kadar ni ob njej. To obdobje je tudi zelo zabavno, saj otrok zelo uživa v skrivalnicah.

Razvoj otroka od desetega meseca do prvega leta starosti:
Otrok že nadzoruje noge in stopala, se plazi in celo stoji. Prav tako zna izgovoriti kakšno besedo, posnema zvoke okolice in se odziva na osnovne ukaze. V tem obdobju se otrok boji oseb, ki jih ne pozna, prav tako pa je zelo radoveden in rad raziskuje. Zna se tudi odzvati, ko ga pokličejo po imenu, razume besedo ne in zna pomahati v slovo. Prav tako zna sprejemati in dajati različne predmete (igrače).

Razvoj otroka od prvega leta do leta in pol:
V tem času začne otrok hoditi po ravnih površinah, se plaziti po stopnicah, risati črte, ubogati določene ukaze, ponavljati besede za drugimi in se sam prehranjevati z žlico. Prav tak se zelo razburi ob ločitvi od mame. Radovednost tudi v tem obdobju ne pojenja.

Razvoj otroka od leta in pol do drugega leta:
V tem času otrok že teka naokoli, se igra z žogo, pozna že več kot 200 različnih besed in se odvadi plenic. Pogosti so tudi izbruhi jeze in neupoštevanje navodil, ki jih dobi.

Razvoj otroka od drugega do tretjega leta:
V tem času razvoj otroka napreduje v skakanje s stopnic, vožnjo kolesa s pomožnimi kolesi, barvanje z barvicami in igranje s kockami. Govorne sposobnosti so v tem času na ravni krajših stavkov, lahko pa se zgodi, da bo v tem obdobju začel jecljati (za kratek čas). V tem obdobju tudi odkriva razna čustva – veselje, jezo, strah, žalost, prav tako pa oblikuje smisel za humor. To je tudi obdobje ko otrok posnema dejanja staršev. Prav tako je zelo posesiven do svojih igrač, pa vendar uživa v družbi drugih otrok.

Razvoj otroka od tretjega do četrtega leta:
V tem obdobju otrok še nadgradi motorične sposobnosti, zna stati na eni nogi, skakati po trampolinu, … Prav tako se še bolj naveže na starša in je zelo navezan na starša nasprotnega spola. V tem obdobju tudi razvije imaginaren strah pred temo. V tem času še bolj uživa v igri s sovrstniki, poistoveti se s staršem istega spola in posnema dejanja staršev. To je tudi obdobje, ko obstaja možnost, da otrok ‘dobi’ namišljenega prijatelja.

Razvoj otroka od četrtega do petega leta starosti:
Otrok se v tem obdobju zna sam obleči, govori zelo jasno, celo obvlada osnove slovnice. Pove lahko zgodbo in pozna ogromno besed. V tem času se razvije tudi njegova tekmovalnost, postane ponosen na svoje spretnosti, prav tako pa bolj uživa v dejavnostih, ki ustrezajo spolu (npr. igranje z avtomobili ali igranje z lutkami).

Kratek prelet na temo razvoj otroka, ki je opisan zgoraj, je seveda samo informativne narave.

Leave a Reply