Navodila kako sestaviti Rubikovo kocko

Navodila kako sestaviti Rubikovo kocko

Objavljeno v Rubikova kocka | 1

Zagotovo ste se tudi sami že večkrat vprašali kako se sestaviti Rubikova kocka. Odgovor na to vprašanje ni ravno enostaven, vsaj ne za tiste, ki kocke niso še nikoli sestavili. Na našo srečo pa so danes dokaj dostopna razna navodila kako sestaviti Rubikovo kocko. V tem članku vas bomo popeljali skozi nekaj osnovnih navodil, ki jih morate vedeti, da se boste lahko tudi vi hvalili, da ste sestavili Rubikovo kocko.

Kako sestaviti Rubikovo kocko – spoznajte dele kocke

Ko se boste lotili sestavljanja kocke, je zelo pomembno, da kocko najprej dobro spoznate. Verjetno ste že uspeli ugotoviti, da ima kocka 6 ploskev: rdečo, modro, belo, rumeno, zeleno in oranžno, Vsaka od teh ploskev pa ima 9 manjših delov. No, sedaj pa k pomembnejšim podatkom, ki bodo pomagali rešiti vprašanje kako sestaviti Rubikovo kocko.

ROBNI DELI: Vsaka kocka ima 12 tako imenovanih robnih delov, ki se nahajajo na sredini vsake vrstice posamezne ploskve (na sliki 1 so označeni z zvezdicami). Vsak od teh delov ima le dve barvi.

kako sestaviti rubikovo kocko – robni deli
Kako sestaviti Rubikovo kocko – robni deli

KOTNI DELI: Kotni deli imajo po tri barve (na sliki 2 so označeni s krogi), seveda se nahajajo v kotih kocke, vsaka kocka pa jih ima 8.

kako sestaviti rubikovo kocko - kotni deli
Kako sestaviti Rubikovo kocko – kotni deli

SREDINSKI DELI: Sredinski deli pa so locirani v centru vsake ploskve, imajo le eno barvo, najpomembnejše dejstvo pri njih (in s tem pri vprašanju kako sestaviti Rubikovo kocko) pa je to, da so sredinski deli nepremični. Zakaj je to pomembno? Zato, ker so nepremični, posledično ravno oni predstavljajo barvo ploskve. Tam, kjer se nahaja npr. bel sredinski del, pomeni da je ta ploskev bela. Tako lahko hitro ugotovite, če se pravilno lotevate sestavljanja.

Prav tako je pomembno, da se zavedate, da je bela ploskev vedno nasproti rumene, oranžna nasproti rdeče in zelena nasproti modre. S tem osnovnim znanjem ste že korak bližje k ugotovitvi kako sestaviti Rubikovo kocko.

Kako sestaviti Rubikovo kocko – kako se kocka premika

Obstaja že veliko navodil kako sestaviti Rubikovo kocko in vsa temeljijo na določenih pravilih. Da bi lahko ta pravila upoštevali, moramo najprej poznati osnovne obrate kocke in kako se sama kocka sploh premika. Vsaka ploskev/stran kocke ima svojo črko, ki jo predstavlja. Ko držite kocko pred sabo, desno ploskev predstavlja črka R, levo črka L, zgornjo črka U, spodnjo črka D, zadnjo črka B in sprednjo črka F. Te črke so pomembne zato, ker so iz njih tvorjena pravila za obrate, ki so potrebni da ugotovimo kako sestaviti Rubikovo kocko. Na primer. Obrat F pomeni, da boste sprednjo ploskev obrnili enkrat in to v smeri urinega kazalca. V kolikor ima posamezna črka zraven še črko i (npr. Fi, Ri, …) to pomeni, da gre obrat v nasprotno smer urinega kazalca. V kolikor naletite na pravilo ki vsebuje dve isti črki zaporedoma (na primer FF) to pač pomeni, da ploskev obrnete dvakrat.

Video navodila:

Kako sestaviti Rubikovo kocko – reševanje belega križa

Rubikovo kocko boste najlažje rešili tako, da se najprej lotite reševanja belega križa (na sliki 3 je bel križ označen z vijolično barvo).

kako sestaviti rubikovo kocko bel križ
Kako sestaviti Rubikovo kocko – bel križ

Kocko postavite tako, da je bel sredinski del na vrhu. Bel križ boste najlažje sestavili tako, da najprej razrešite robni del z modro ploskvijo, nato z oranžno, zeleno in na koncu še z rdečo (ali obrnjen vrstni red). Tako boste preprečili, da uničite, kar ste že rešili. Torej, najprej poiščite robni del, ki ima belo in modro ploskev. Prestavite ga na ploskev D in zarotirajte ploskev D, tako da bo ta del točno pod modrim sredinskim delom. Sedaj pa samo še dvakrat zarotirate ploskev R in prvi del križa je končan! Torej belo-moder robni del je postavljen tako, da sta bel sredinski del in bela ploskev robnega dela skupaj, moder sredinski del in modra ploskev robnega dela pa skupaj. Sedaj na enak način razrešite še oranžno, zeleno in rdečo ploskev. Končni rezultat bo bel križ in pravilne pozicije robnih delov. Prvi korak do rešitve večnega vprašanja kako sestaviti Rubikovo kocko je za nami!

Video navodila:

Zgornjim navodilom je najlažje slediti, če imate pred sabo Rubikovo kocko, zato predlagamo, da si jo čimprej zagotovite. Ko jo boste držali v rokah, bo samo sledenje navodilom veliko lažje, kot pa le prebiranje napisanega. Kaj hitro boste ugotovili, da so navodila kako sestaviti Rubikovo kocko ubistvu veliko lažja, če kocko sproti pregledujete in jo spoznavate.

Torej ko boste osvojili vsa zgoraj napisana pravila in kocko sestavili do belega križa, predlagamo, da si preberete drug del navodil, ki bodo kmalu objavljena na naši spletni strani. Srečno!

One Response

  1. strreles
    | Reply

    kdaj pridejo naslednja navodila

Leave a Reply