Rubikova kocka ena najbolj priljubljenih igrač na svetu!

Rubikova kocka ena najbolj priljubljenih igrač na svetu!

Objavljeno v Rubikova kocka | 0

Rubikova kocka, prvotno sicer poimenovana Magična kocka, je svetovno znana igrača oziroma mehanska uganka. Rubikova kocka je bila izumljena leta 1974, in sicer je nastala izpod rok madžarskega kiparja, profesorja in izumitelja Erno Rubika. Kocko sestavlja 26 manjših kock, ki jih igralec vrti okoli skupnega jedra. Rubikova kocka ima šest barvnih ploskev, vsako pa sestavlja devet manjših kvadratnih ploskev. Za sestavljeno se smatra ko je na vsaki ploskvi kocke ena barva. Originalna Rubikova kocka deluje po sistemu 3x3x3. Izumitelj je uganko poimenoval Magična kocka, leta 1980 pa so jo preimenovali. Današnja Rubikova kocla je ena najbolj prodajanih igrač na svetu in številke kažejo, da jih je bilo prodanih že več kot 300 milijonov.

Zgodovina Nastanek Rubikove kocke torej sega v leto 1974. Njen izumitelj se je zanimal za študij trirazsežnih oblik in pa geometrijo in na podlagi tega je nastala Rubikova kocka. Patent je pridobil naslednje leto, prve kocke pa so izdelali leta 1977. Prodajale so se v trgovinah z igračami, v glavnem mestu Madžarske, Budimpešti. Rubikova kocka je kmalu postal priljubljena igrača tudi drugod po državi, zanjo pa so se zanimali tudi učenjaki iz drugih držav. Dve leti kasneje se je Rubikova kocka prodajala tudi izven meja, in sicer na raznih sejmih igrač, v Londonu, New Yorku, Parizu in Nürnbergu. Statistika kaže, da se je Rubikova kocka od samega začetka izredno dobro prodajala, in sicer so jo samo od 1980 do 1982 prodali več kot sto milijonov kock. Prodaja je šla tako dobro, da je celo dobila priznanje Britanske zveze trgovcev igrač za najboljšo igračo leta 1981 in tudi leta 1982. V tem času pa so že nastajale podobne uganke, nekatere dokaj podobne Rubikove kocke, druge manj zahtevne, spet tretje pa bolj.

Za primer naj navedemo kocke 2x2x2, kocke 4x4x4, kocke 5x5x5, Rubikova kocka Mirror, celo kocke drugih oblik (na primer oblika tetraedra). Zanimiv pa je tudi podatek, da se je knjiga, v kateri je bila zapisana rešitev Rubikove kocke. Napisal jo je dvanajstletni učenec iz Anglije, prodana pa je bila v več kot milijon izvodih. Rubikova kocka je tako kmalu postala ena najbolj priljubljenih in tudi najbolj prodajanih igrač, na vrhu njene priljubljenosti pa je bilo možno kupiti tudi barvne nalepke za vse tiste, ki je niso uspeli rešiti.

Seveda je bilo kocko možno tudi razstaviti in potem pravilno sestaviti (odlična rešitev za vse tiste, ki niso kupili knjige). Danes je Rubikova kocka še vedno izredno priljubljena igrača oziroma uganka, saj njej v čast prirejajo razna srečanja, Svetovno združenje za kocko (World Cube Association) pa organizira redna srečanja in prvenstva v reševanju Rubikove kocke. Seveda se tudi tekmuje v hitrostnem reševanju, trenuten rekord pa ima Nizozemec Valk Mats, in sicer pičlih 5,55 sekund. Zanimiv podatek je tudi ta, da je Rubikova kocka, ne glede na to, kako so postavljeni deli, vedno rešljiva v samo dvajsetih potezah (seveda, če vemo kaj delamo). Zelo popularna je postala tudi metoda speedcubing, ki predstavlja hitrostno reševanje Rubikove kocke. Veliko proizvajalcev se je ravno s tem razlogom odločilo, da svoje kocke prilagodijo tako, da se njihovi deli še lažje prestavljajo (gladki robovi, večja prožnost,...), kar seveda pripomore k hitrejšemu obračanju delov kocke in posledično k hitrejšemu reševanju in možnemu podiranju rekordov.

Leave a Reply